Online Business is Growing. Are SMEs ready?

70% SME di Malaysia masih tidak ada laman web.  Pengunaan ICT oleh SME di luar Kuala Lumpur adalah jauh lebih rendah.

KUALA LUMPUR, April 29, 2013 – Menurut kaji selidik penggunaan ICT PKS baru-baru ini, Tujuh puluh peratus (70%) IKS masih tidak mempunyai laman web mereka sendiri. Ini tidak baik untuk IKS di mana kehadiran secara on-line adalah penting untuk pertumbuhan jualan mereka.

Mengikut Ir.Aziz Ismail “Mempunyai laman web anda sendiri adalah bukan satu kemewahan, ia adalah satu keperluan asas untuk perniagaan berjaya”

Mengapa mempunyai laman web anda sendiri sangat penting bagi perniagaan anda? Menurut kajian internet, 83% daripada pengguna internet telah membuat pembelian dalam talian, 56% telah membuat lebih dari satu pembelian dalam talian. Anda juga akan melihat statistik bahawa 57% daripada perniagaan telah memperolehi pelanggan melalui laman web syarikat atau blog syarikat dan 78% daripada pengguna internet menjalankan penyelidikan produk menggunakan faciliti dalam talian. Anda akan mendapati bahawa jika anda tidak mempunyai laman web  sendiri anda akan hilang peluang besar perniagaan  dari pelanggan dalam talian.

Ir.Aziz Ismail juga menyentuh mengenai e-Commerce “Anda juga akan dapati bahawa perniagaan e-Commerce dunia  dalam talian telah meningkat daripada US $ 680 bilion pada tahun 2010 kepada US $ 763 bilion pada tahun 2011 dan saya pasti kita akan melihat peningkatan besar bagi tahun 2012 dan 2013. ECommerce adalah IN dan anda akan ketinggalan jika anda terlepas kereta api ini.”
Kaji selidik juga  menunjukkan bahawa pelanggan-pelanggan dalam talian menunjukkan bahawa mereka melakukan pembelian dalam talian untuk menjimatkan masa, mereka melakukan membeli-belah dalam talian kerana mereka mendapat kepelbagaian produck, mudah untuk membandingkan harga dan mereka tidak perlu pergi ke pusat membeli-belah yang biasanya sesak dan mereka boleh menjimatkan petrol. Majoriti juga mengatakan bahawa mereka mendapat harga yang lebih rendah dalam talian.
Di Asia, kita mempunyai lebih daripada 1.07 bilion pengguna internet, kira-kira 1 dalam 4 penduduk asia adalah pengguna internet. Ini adalah sebuah kumpulan  besar pelanggan yang berpotensi, kita juga mengetahui bahawa 83% pengguna dalam talian telah melakukan sekurang-kurangnya satu pembelian internet menurut kajian itu.
Menurut kajian FactFinder, pengguna internet di Malaysia menghabiskan 20 jam seminggu dalam talian. Berbanding dengan waktu rasmi bekerja seminggu 40 jam, ini adalah sangat signifikan. Ini adalah hampir kira-kira 50% daripada jumlah jam kerja rasmi.

Mesejnya adalah jelas, bahawa mana-mana IKS yang tidak mempunyai strategi  dalam talian adalah kehilangan jumlah  pelanggan yang sangat besar dari internet.

Inisiatif ICT For Growth
Inisiatif “ICT For Growth”  adalah satu inisiatif untuk menggalakkan dan membantu IKS untukl menggunakan ICT untuk mengembangkan perniagaan mereka. Datang ke laman web kami www.ictforgrowth.com untuk mengetahui lebih lanjut ..

Inisiatif “ICT FOR GROWTH”  juga menjalankan satu seminar di mana Usahawan  dijemput untuk mendengar pengalaman  usahawan berjaya berkongsi pengalaman mereka untuk membina sebuah perusahaan yang berjaya. Seminar ini bermula dengan pemahaman tentang bagaimana “Unique value proposition” adalah kunci kepada kejayaan mereka. Seminar ini juga termasuk bagaimana ICT membantu meningkatkan operasi PKS dan bagaimana teknologi ‘cloud’ membolehkan Usahawan untuk mengawal syarikat mereka 24/7 dari mana-mana sahaja dengan mudah dan pada kos yang sangat berpatutan. Seminar diadakan setiap dua minggu di pejabat “Plug and Play” di The Garden South Tower di Mid Valley City. Seminar-seminar yand sama juga  diadakan tiap bulan di Seremban, Alor Star, Pulau Pinang dan Shah Alam untuk PKS dikawasan tersebut.

Kerajaan Malaysia telah memberikan sokongan kepada PKS dengan menyediakan insentif dan sokongan untuk mereka dalam pelbagai bentuk. Baru-baru ini kerajaan telah melancarkan inisiatif “Dapatkan Perniagaan Online Malaysia” (GMBO) di mana PKS digalakkan untuk membina kehadiran “on-line” mereka selain kedai secara  tradisi.  Inisiatif GMBO adalah inisiaitf geran dimana kerajaan menyediakan geran RM1, 000 bagi PKS yang membina laman web mereka sendiri.
Satu lagi geran adalah bagi “Cloud Adoption” yang  mana usahawan PKS digalakkan untuk menggunakan aplikasi berasaskan awan untuk menguruskan syarikat mereka seperti Perakaunan, Gaji, Sumber Manusia, CRM, POS dan banyak aplikasi lain berasaskan “cloud”.
Kita berterima kasih kepada sokongan Kerajaan, yang mana beribu-ribu usahawan  PKS mendapat manfaat daripada inisiatif ICT ini. Maklumat tentang pelbagai geran juga ada disebut didalam seminar tersebut.
Ir.Aziz Ismail mengulas “Ribuan Usahawan PKS pasti akan mendapat manfaat daripada inisiatif dan kita harus akan melihat pertumbuhan syarikat yang lebih baik  hasil dari inisiatif ini”.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagram
About Ir. Aziz Ismail 66 Articles
Ir.Aziz Ismail is very active member of ICT economic cluster in Malaysia. As the (Past) President of TeAM ( Technopreneur Association of Malaysia) and Vice President II NEF ( Bumiputera ICT Entrepreneur Association) he is deeply involved in many strategies, activities and issues related to the industry. He is also a Director of Majlis Tindakan Ekonomi Melayu, an umbrella organisation of 47 national NGOs with 500,000 entrepreneur members.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*